Duitsland keurt wedstrijdmanipulatie wet goed

Het Duitse Bundestag keurde vorige donderdag een wet tegen fraude en wedstrijdmanipulatie goed volgens het Duitse agentschap Deutsche Welle.

Volgens de nieuwe wet is de werkelijke daad of voornemen om sportevenementen te manipuleren illegaal. Elke coach, scheidsrechter of speler die schuldig wordt bevonden kan veroordeeld worden tot een celstraf van drie jaar.

Heiko Maas, de Duitse minister van justitie, zei: “Andere maatregelen helpen niet en daarom hebben wij gebruikgemaakt van de methodes die aangeboden worden door het strafrecht. Op deze manier verzekeren wij dat mensen er blijven op kunnen rekenen dat sport gebaseerd is op integriteit en eerlijke concurrentie.”

De Duitse voetbalassociatie (DFB) en het bedrijf dat de Bundesliga organiseert, de Duitse voetballiga, brachten samen een verklaring uit. “Deze wet is een belangrijke bouwsteun in het verder beschermen van de integriteit van sporten”, aldus Reinhard Rauball, president van de voetballiga. Hij voegde er ook nog aan toe dat “de voetbalbonden zullen er ook alles aan doen om ten strijde te trekken tegen wedstrijdmanipulatie en wedfraude.”

De nieuwe wet tegen wedstrijdmanipulatie volgt de antidopingwet die in november 2015 door de overheid werd goedgekeurd en een maand later in werking trad.

Ook bij de antidopingwet kunnen atleten, net als bij de wet op wedstrijdmanipulatie, die positief testen op prestatiebevorderende middelen, het risico lopen op een gevangenisstraf.